West Highland Way 2005

In oktober 2003 liepen Piet, Jeroen en Tim de Boer de West Highland Way in Schotland.

De WHW is een long distance walking trail van 152 kilometer door de Schotse hooglanden van Milngavie bij Glasgow tot aan Fort William.

Stefan kon in 2003 niet mee omdat hij 1 week voor vertrek tijdens een spelletje voetbal zijn enkel verstuikte. Piet, Stefan, Elly en Astrid besluiten om in het voorjaar van 2005 de laatste 3 étappes (en volgens ons de mooiste) van de West Highland Way te gaan lopen en de Ben Nevis te gaan beklimmen. We gaan deze keer niet kamperen, maar veroorloven ons de luxe van een hotel aan het einde van elke étappe…


Op vrijdag 29 april nemen we de bus van Glasgow Airport naar Tyndrum.
In de Green Welly Stop kopen we een camping gaz tank voor onze brander en de laatste bevoorrading.
We nemen een bar meal in het Invervey hotel en dan met de laatste bus naar Bridge of Orchy.Na de overnachting in Bridge of Orchy hotel vertrekken we zaterdag voor onze eerste étappe van 19 kilometer naar Kingshouse…
De weersomstandigheden zijn goed. Het is droog met een wisselende bewolking.Direct na de brug over de Orchy begint de beklimming van Mam Carraigh…Halverwege de klim…en over de top in de afdaling naar Inveroran.Na Victoria Bridge komen we op de Drove Road to Glencoe over Rannoch Moor.Na de middagpauze bij Ba Bridge.In de afdaling naar Kingshouse: Blackrock Cottage met in de achtergrond Buachaille Etive Mor.Eindpunt van onze eerste étappe is het Kingshouse hotel.
In oktober 2003 stonden we op de free camping achter het hotel, eens kijken hoe het hotel zelf bevalt…Dat valt heel erg mee, de bediening is vriendelijk, de kamers zijn goed en de bar meals zijn OK…Onze étappe van zondag is van Kingshouse naar Kinlochleven over 14,5 kilometer.
We vertrekken na een full Scottish Breakfast met wat regen, maar na een half uurtje is het droog…
Rechts de weg van Glencoe naar Crianlarich, in het midden Kingshouse.we maken een flinke klim over de Devil’s Staircase…en over de top volgt de afdaling over de Old Military Road naar Kinlochleven.We overnachten in het MacDonald hotel.
Uitzicht over Loch Leven…Maandag lopen we onze langste étappe, 23 kilometer van Kinlochleven naar Fort William.
Uitzicht op Kinlochleven in de klim uit het dal…Eén van de mooiste gedeelten van de West Highland Way: Lairigmor.De ruïne van Tigh-na-sleubhaich.Lunchpauze met hartkeks en Fred&Ed op een erg mooie plek…We passeren de cairn die de plaats markeert waar de achtervolging werd gestaakt door de MacDonalds op de Campbells na de battle of Inverlochy.Als we Nevis Forest uitkomen zien we Ben Nevis, die we morgen gaan beklimmen.Na een lange afdaling komen we aan in Glen Nevis.Ons adres voor de overnachting is Glenfer house in Fort William, dichtbij het officiële eindpunt van de WHW.Voor dinsdag staat de beklimming van de Ben Nevis op het programma. Het weer is uitstekend.
Ben Nevis is de hoogste berg van de UK (1344 meter) en het pad naar de top is 8 kilometer.
Onder normale omstandigheden duurt de klim 4 uren en de afdaling 3 uren.
We houden de ponytrack aan en maken geen shortcuts zoals in 2003, toen we grote stukken afsneden onder leiding van ‘shortcut Pete’, een Engelse commando uit het Vreemdelingen Legioen…Na het eerste stuk over Meall an t-Suidhe zijn we halverwege de klim naar Ben Nevis.
We zitten nu bijna in de wolken. Het wordt kouder en natter, de regenkleding gaat aan.
Diep beneden ons zien we de Glen Nevis camping en in de achtergrond Loch Linnhe.Anderhalf uur verder zijn we bijna op de top, het laatste stuk gaat door diepe sneeuw…De top van Ben Nevis zit in de sneeuw, de temperatuur hierboven is onder nul, door de wolken hebben we helaas geen uitzicht…In de afdaling komen we al gauw weer onder de wolken uit.
Om 19.00 uur nemen we de bus van Fort William naar Glasgow.Woensdag maakt de chef een laatste Schotse ontbijt klaar in het ons welbekende Merchant Lodge hotel,
en na een vertraagde Easyjet vlucht zijn we weer thuis na een zeer geslaagde trip…