South Glen Shiel 2012

South Glen Shiel Ridge 2012 ++

Cairn op de top van Gleouriach

De cairn op de top van Gleouriach (1035 m) met in de achtergrond de South Glen Shiel Ridge.

Van 6 oktober t/m 11 oktober 2012 zijn Piet, Jeroen, Stefan en Tim de Boer in het noordwestelijke gedeelte van de Schotse Hooglanden. Ons ambitieuze plan is om in deze trip 10 Munro’s te doen. Op onze tweede dag zullen we de South Glen Shiel Ridge gaan lopen, bestaande uit 7 Munro’s.
De verhalen die we gelezen hebben, vertellen ons dat het, zonder bepakking, een flinke prestatie is als de gehele ridge in 1 dag wordt gelopen. Meestal worden de eerste 4 bergen van de ridge in 1 dag gedaan, en de laatste 3 de volgende dag. Na de Ridge willen we op onze derde dag 1 Munro doen en op dag 4 staan er 2 Munro’s op het programma.


Onze geplande route, ingetekend op een relief kaart die we in de Cluanie Inn vonden…en de werkelijk gelopen route, uitgelezen uit onze GPS.
Zoals wel vaker in onze trips, hebben we ook deze keer de route iets gewijzigd vanwege de omstandigheden onderweg.
In groen: dag 1 van Cluanie Inn naar onze eerste overnachtingsplek.
In blauw: dag 2, 6 Munro’s van de South Glen Shiel Ridge.
In paars: dag 3, 1 Munro en door het dal naar Loch Quoich.
In rood: dag 4, 2 Munro’s.
In groen: dag 5 terug van onze laatste plek naar Cluanie Inn.Op de boot bij vertrek uit IJmuiden…en bij aankomst in Newcastle.
Van links naar rechts: Stefan, Jeroen, Piet en Tim.Lunchpauze aan de oevers van Loch Lomond.Langs Loch Linnhe.
Vanaf hier is het nog 1,5 uur rijden naar onze geplande startplaats bij Cluanie Inn.
Het weer ziet er in elk geval prima uit.Klaar voor vertrek op de parkeerplaats bij de Cluanie Inn.
Het is nog ruim een uur lopen tot onze geplande kampeerplek voor vannacht.
We hopen dat we de tenten voor donker kunnen opzetten.We volgen een stuk van de oude weg naar Tomdoun.
Tot 1962 liep de hoofdweg naar Skye via Tomdoun en Cluanie.
Door een dam in de river Loyne ontstond het Loch Loyne reservoir, de weg tussen Tomdoun en Cluanie kwam onder water te staan en kon niet meer worden gebruikt.
De nieuwe weg A87 naar Skye loopt via Loch Garry ten noorden van Loch Cluanie.We vinden een goede plek voor de tenten…en net voor het donker wordt, koken we een potje.De route voor morgen wordt bestudeerd.
We willen de hele South Glen Shiel Ridge met zijn 7 Munro’s doen.
Het wordt een pittige dag, we zullen vroeg opstaan en we hopen op mooi droog weer.Na een koude nacht staan we op zodra het licht wordt.Na een stevig ontbijt pakken we de tenten in…


en beginnen aan onze eerste Munro van vandaag Creag a’Mhaim.Het is een schitterende dag.
Na een uurtje klimmen zien we diep beneden ons Loch Loyne en “the road into oblivion” naar Tomdoun met restanten van de oude brug.Aan de overkant van de vallei zien we Gleouriach (rechts) en Spidean Mialach, die we overmorgen gaan beklimmen.Na een klim van 1,5 uur staan we boven op Creag a’Mhaim (947 m).We zetten de afdaling in op weg naar Munro nr 2.
Het eerste deel is breed en grassig…maar al gauw vraagt het wat scrambling op de craggy helling.Beneden ons zien we de Cluanie Inn en Loch Cluanie.Na het laatste lastige stuk…staan we om 10.30 GMT boven op Druim Shionnach (987 m).We gaan op weg naar Aonach Air Crith, onze hoogste Munro van vandaag.
Af en toe komen we in de wolken te zitten.De wind steekt op en het wordt kouder.
We doen de regenjacks en handschoenen aan.
Het blijft gelukkig wel droog.Na ruim een uur zijn we boven op onze derde Munro van vandaag Aonach Air Crith (1021 m).Nu volgt een technisch stuk langs steile afgronden…met veel klauterwerk…over smalle doorgangen die soms glad zijn door vocht en bevriezing.Na het lastige gedeelte…volgt een iets gemakkelijker stuk richting Munro nr 4.Na de lange afdaling van Aonach Air Crith…nemen we een lunchpauze…en we zien Loch Quoich in beeld komen, daar willen we morgen staan.Onze nr 4 van vandaag: Maol Chinn-Dearg (981 m).Als de zon doorbreekt krijgen we prachtige uitzichten…maar even later zitten we weer in de wolken.Nr 5: Sgurr An Doire Leathain (1010 m).Tim heeft last van een pijnlijke knie en wordt vakkundig verbonden.Op weg naar Sgurr An Lochain.Om 16.00 GMT zijn we boven op Munro 6: Sgurr An Lochain (1004 m).Aan de overkant van de Glen Quoich vallei zien we de plek waar we onze overnachting hebben gepland.
We moeten nog 1 Munro over gevolgd door een moeilijke afdaling en dan nog een grote lus linksom om op onze plek te komen.
Dat halen we niet voor het donker wordt.
Tussen Munro 6 en 7 gaan we een goede plek zoeken voor de overnachting.Na een tricky bypass route…vinden we een goede vlakke plek voor de tenten.
De statistieken van deze dag uit de GPS: 15,5 kilometer gelopen in 9 uur 13 minuten, aantal meters omhoog 1463 en aantal meters omlaag 1099.Na het eten bespreken we het plan voor morgen en nemen een wee dram, deze keer Lagavulin 16 YO.De volgende dag staan we op met lage bewolking.We hebben gisteravond besloten om vandaag zonder bepakking Munro 7 te doen, dan af te dalen naar de vallei om zo bij Loch Quoich te komen.
Daarmee laten we onze geplande lus over Munro Sgurr A’ Mhaoraich liggen.
Dit plan is ook goed voor de pijnlijke spieren en knieën.
Stefan heeft vlakbij een stalkers pad ontdekt dat zigzag omlaag loopt naar de rivier.We beginnen aan de klim van Creag Nan Damh.
Achter ons zien we onze tentjes staan met daarachter Sgurr an Lochain en de bypass om Sgurr Beag.Het begin van het steilere gedeelte van de klim.Munro 7: Creag Nan Damh (918 m).We dalen weer af en na het afbreken van de tenten…beginnen we aan de steile afdaling naar de rivier.Op de helling zitten een paar roedels herten.Halverwege de afdaling.
In de verte bij de rivier zien we twee donkere stipjes, die af en toe wat bewegen.Beneden langs de rivier komen we een jager met zijn zoon tegen.
Hij lijkt not amused: ‘you have spoiled my stalk’.Zoon 2 volgt met een quad met aanhanger om de geschoten herten in te vervoeren.Na een paar simpele river crossings…en een lunchpauze…krijgen we Alltbeithe en Loch Quoich in beeld.We passeren wat highland cattle…en we komen bij Loch Quoich en de brug in de weg Tomdoun – Kinloch Hourn.De lucht trekt open en we krijgen een fantastisch panorama over Loch Quoich en de bergen richting Knoydart en Skye.We vinden een uitstekende plek voor de tenten…en we verzamelen hout voor het kampvuur.We wassen ons in het Loch…en Jeroen gaat zelfs even zwemmen.Het wordt een schitterende avond…en we hebben een prima vuurtje.Na een koude nacht staan we op onder een strakblauwe hemel, het ijs staat op de tenten.Na het ontbijt pakken we de tenten in.
Het belooft een prachtige zonnige dag te worden.
Vandaag staan er 2 Munro’s op het programma: Gleouriach en Spidean Mialach.We nemen afscheid van deze mooie plek die we niet gauw zullen vergeten.We beginnen aan Gleouriach, een klim van ruim 800 hoogtemeters.
Het eerste gedeelte is goed te doen.Door het heldere weer hebben we fantastische uitzichten rondom. Naar het westen uitzicht op Loch Quoich, Sgurr A’Mhaoraich (midden) en de Alltbeithe road…Ver in het zuiden zien we op 40 kilometer afstand het bekende silhouet van Ben Nevis (in het midden van de foto).Uitzicht op de Glen Quoich vallei die we gisteren hebben gelopen.Na 2 uur klimmen moeten we eerst deze subtop nemen.Na het nemen van de subtop…beginnen we aan het laatste steile stuk van Gleouriach.Vanaf hier is er een schitterend zicht op de South Glen Shiel Ridge, die we eergisteren hebben gelopen.Boven op Gleouriach (1035 m).Na een kop soep bij de cairn…beginnen we met de oversteek naar Spidean Mialach.Terugkijkend op de machtige Gleouriach die we zojuist hebben afgedaald.De top van onze laatste Munro komt in zicht.De laatste meters…en om 12.45 GMT zijn we boven op nr 9: Spidean Mialach (996 m).Er volgt nu een lange geleidelijke afdaling om uit te komen bij de river Loyne.
De hele ridge aflopen kon wel eens te lang gaan duren.
We besluiten om bij de lage knik in de ridge een punt te zoeken waar we kunnen afdalen naar de rivier.We komen in de buurt van de knik in de ridge.
Stefan en Jeroen gaan op onderzoek uit en zij denken een plek gevonden te hebben waar we kunnen afdalen.Het vraagt wel wat klauterwerk…en achterom kijkend was het een behoorlijk heftige afdaling…maar we komen heelhuids beneden.We gaan kijken of we een overnachtingsplek kunnen vinden bij de rivier…maar het terrein hier is ongeschikt om de tenten op te zetten…dus lopen we verder en vlak voor het donker wordt, komen we aan bij de plek waar we onze eerste nacht ook hebben gestaan.
De statistieken van deze dag uit de GPS: 16,2 kilometer gelopen in 9 uur 27 minuten, aantal meters omhoog 1418 en aantal meters omlaag 1218.Na een goede laatste overnachting besluiten we om de hartkeks vanmorgen over te slaan en te gaan ontbijten in de Cluanie Inn.Na een uurtje lopen…komt de Cluanie Inn in beeld…en na het omkleden op de parkeerplaats…kiezen we een stevig gerecht uit het Cluanie Inn All Day Menu.Bij het zien van deze afbeelding denken we terug aan onze ontmoeting met de jagers: vroeger hadden ze nog geen quads bij de jacht.Onderweg naar het hotel bezoeken we Loch Ness en het 1804-1822 Caledonian Canal sluizen complex in Fort Augustus.We hebben gekozen voor een goed hotel in Ballachulish…met een high-tech weerstation…en mooi uitzicht op de Loch Leven bridge.Na een goed diner, een partijtje biljart met de locals…en evaluatie van onze avonturen in de bar bij het haardvuur…is het donderdag alweer tijd om via Glasgow en Carlisle terug te rijden naar Newcastle… en na een goede overtocht komen we vrijdagochtend aan in IJmuiden na een fantastische hiking trip.