Schotland

De deelnemers aan Bijelkaarblijven.nl gaan graag naar schotland om te wandelen. Voor wandelen en kamperen heeft Schotland een aantal ideale eigenschappen in onze ogen:

  • Het land kent een ongelooflijk mooie natuur;
  • De bergen zijn vrij goed toegankelijk voor de geoefende wandelaar, je hebt over het algemeen geen klimuitrusting nodig;
  • Het is een uitgestrekt land met weinig inwoners, waardoor je doorgaans veel rust zult vinden op wandelingen;
  • In het overgrote deel van Schotland geldt het “right of way”: bij wet is het land opengesteld voor iedereen. Je mag dus gaan en staan waar je wil, hoeft niet per se op de paden te blijven en kunt je tent opzetten waar het uitkomt. Uiteraard is dit een verworven privelege waar op gepaste wijze gebruik van gemaakt dient te worden, met respect voor de eigenaar van het land en de natuur. Zie de Scottish Rights of Way Society voor meer informatie;
  • Schotland is relatief dichtbij voor Nederlanders, met het vliegtuig of met de auto op de ferry ben je er binnen een dag en heb je meestal ook nog tijd om op de reisdag een stuk te wandelen.

Jacht

Hoewel je in de meeste gebieden in Schotland gebruik kunt maken van de Right of Way, is het wel verstandig om rekening te houden met het jachtseizoen voor herten. Grote gebieden in Schotland zijn privaat eigendom en worden geëxploiteerd als jachtgebied (naast bosbouw en schapen). In het najaar tussen september en oktober zijn dus veel jagers actief. Naast het risico te worden aangezien voor een hert, kunnen wandelaars de dag van een jager flink verstoren door naast de gebaande paden te gaan en een roedel herten de verkeerde kant op de laten gaan. Check vantevoren “Heading for the Scottish Hills” of er gejaagd wordt in het gebied waar je heen wil, en win ook lokaal informatie in. Vaak hangen er op de hoofdpaden het gebied in bordjes die aangeven of er gejaagd wordt. Blijf in dat geval op de grote paden.

Weer

Over het weer in Schotland doen veel verhalen de ronde. Onze ervaring is dat het meestal reuze meevalt, mits je je goed voorbereid op het ergste. De Cairngorm Mountains bijvoorbeeld staan bekend om grote temperatuurswisselingen, extreme wind en planten die behalve daar ook in poolgebieden groeien. Kortom, arctisch omstandigheden kunnen voorkomen. Zie ook onze wandeling in de winter van 2006, maar zeker ook die in de lente van 2008. In deze laatste wandeling sloeg het weer in een uur tijd om van lekker zonnig lenteweer in een sneeuwstorm met ongeveer 2 meter zicht.

De regen is over het algemeen niet al te intensief, maar kan wel lang aanhouden.