Paklijst winter

Onderstaande lijst is gebaseerd op onze ervaring met wandelingen in Schotland in de winter. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden en wij stellen ons niet aansprakelijk voor het gebruik van deze lijst.

Gebruik op eigen risico, en stem af op de te verwachten omstandigheden.

Om warm te blijven in de winter gebruik je meer energie en heb je natuurlijk warme kleding nodig. Een paar tips:

  1. Noten bevatten veel energie, zijn makkelijk mee te nemen en bovendien gezonder dan energierepen of chocoladerepen. Meet name een goed gevulde studentenhaver is erg lekker en geeft veel energie. Ongeveer 250 (1 zakje) per persoon per dag.
  2. Zoals bij velen inmiddels bekend, werkt het goed om laagjes kleding mee te nemen, zodat je al naar gelang de kou en de inspanning kleding aan en uit kunt trekken. Uiteraard geen katoen of andere stoffen die lang nat blijven.
  3. Handschoenen worden erg snel nat in de regen en drogen over het algemeen erg moeizaam. Het is verstandig om ofwel handschoenen ook in laagjes op te bouwen, bijvoorbeeld onderhandshoenen, fleese handschoenen en gore-tex overhandschoenen, of om gewoon meerdere paren mee te nemen.
  4. Het is verstandig om een regenbroek mee te nemen, ook als geen regen wordt verwacht, zodat je een extra laag hebt als het koud en winderig is. Alternatief kan een tweede broek zijn of een lange onderbroek (geen katoen).
  5. Het verwarmen van water kost extra brandstof als het koud is. Voor benzine branders geldt bovendien dat deze langer voorverwarmd moeten worden als het koud is, anders komen ze niet goed op gang.
  6. Batterijen voor GPS en fototoestel werken minder goed als het koud is, het helpt vaak om dit soort kleine elektronica op je lichaam te dragen zodat de batterijen niet al te koud worden. Let wel op dat de apparatuur niet al te zweterig wordt, want zweet heeft de neiging om aan de binnenkant van je waterdichte jas te condenseren als het koud is, en daarmee vaak ook aan de binnenkant van je fototoestel.
    Onze ervaring is wel dat het bewaren van je fototoestel in een jaszak beter werkt dan in een losse tas. In een losse tas blijft al het vocht in je fototoestel zitten, terwijl in een jaszak er nog wat van het vocht uit verdampt door je lichaamswarmte. Uiteraard gaat dat alleen maar bij lichtgewicht compact camera’s en niet bij DSLRs.

 

Tassen Kleding Nacht Keuken EHBO Diversen Navigatie Papieren
Rugzak Bergschoenen Tent Brander 4 Reddingsdekens Fototoestel GPS Paspoort
Regenhoes Gamaschen Haringen/rotspennen Windscherm Verband GSM Batterijen Geld
Plastic zakken Tentstok reparatie Branderreparatieset Snelverband Batterijen Creditcards
Wandelbroek 2 benzine flessen Gaas OS kaarten
Regenjack Slaapmatje Pleisters Sneeuwschep Kaarthoes
Regenbroek Slaapzak Pan Sporttape Zitlap
Fleece/windstopper Pangreep Sterilon Routebeschrijving
T-shirt Paracetamol Kompas
Sokken Zaklamp Zakmes Ibuprofen
Onderbroeken Mok Plak hechtingen
Zweethemden Spork
Bidon Toilet
Handschoenen Toiletpapier
Muts Tandenborstel
Tandpasta
Eten 4 nachten en 4 ochtenden, 4 personen
Ontbijt: Lunch: Avond: Tussendoor
6 pakjes hartkeks 6 pakjes hartkeks 4*2 zakjes droogvoer 5*4*3 repen
10 theezakjes whisky
3 Fred&Ed 4*4 Cup-a-soup
Boter 20 zakjes chocolademelk