Navigatie

GPS

Garmin Geko 201

Tijdens onze wandelingen navigeren wij voornamelijk met behulp van GPS, hoewel we altijd een kaart en kompas bij ons hebben als backup, een GPS blijft immers afhankelijk van batterijen.

Met de juiste voorbereiding kan een GPS zorgen voor een hoop gemak en ook veiligheid, zeker in slecht weer waar kaarten kunnen wegwaaien en peilen door slecht zicht onmogelijk wordt.

Thuis plannen we onze routes gedetailleerd in met behulp van route boeken, internet en uiteraard goede wandelkaarten. Voor Schotland gebruiken we 1:50.000 kaarten van Ordnance Survey, meestal gewoon op papier. Daarnaast zijn we overgestapt op Openstreetmaps kaarten via bijvoorbeeld Gpsies.com om de routes digitaal in te tekenen.

Een andere mogelijkheid is het digitaal intekenen van de routes via Garmin Basecamp, waarin we ook de Openstreetmaps kaarten hebben geladen. Deze track zetten we in de GPS over, zodat we tijdens het wandelen in Schotland altijd de juiste route in de GPS kunnen aflezen, weer of geen weer.

Naast de normale geplande route zoeken we vantevoren ook altijd naar uitwegen en vluchtroutes. Mocht er een onverwachte situatie zijn als we in de bergen zitten, dan is het goed om te weten via welke routes je snel in een veiliger gebied komt en hoe je weer de draad van de route kunt oppakken. Deze vluchtroutes zetten we eveneens van tevoren in de GPS, zodat we ook onder slechte omstandigheden weten hoe we terug in veiligheid komen.

Openstreetmap kaarten laden

Uiteraard is het makkelijker om de officiële Garmin kaarten te kopen, maar deze zijn behoorlijk duur en worden niet vaak geüpdate. Mijn ervaring is goed met de Openstreetmap kaarten, maar het laden van de kaarten op een Garmin toestel is niet even duidelijk.

Deze links bieden een goed start punt voor het uitzoeken van de juiste kaarten voor je bestemming en toestel.

 

Nog eenvoudiger vind ik het om de kaarten van OpenFietsMap (OFM) te gebruiken. Dit zijn de OpenStreetMap kaarten, maar met nog extra fietspaden toegevoegd. Het grote voordeel is echter dat OFM een enkele download aanbiedt voor heel Europa, zowel voor Windows als voor de Mac.

Eenvoudige download van heel Europa: openfietsmap.nl

Na het downloaden van de kaarten (10GB, dus kan even duren), en het installeren van Garmin Basecamp met de Map Installer en Map Manager, is het eenvoudig de kaart laten in Basecamp (op een Mac gewoon klikken op de GMAP file). Daarna met Map Install het gewenste gebied op de SD-kaart zetten en klaar.

Ik haal de SD kaart uit de GPS en doe deze rechtstreeks in de computer, dan is een kaart in een minuut of 20 klaar. Via USB naar de Vista HCx kan het makkelijk een dag of langer duren…