Navigatie

GPS

Garmin Geko 201

Tijdens onze wandelingen navigeren wij voornamelijk met behulp van GPS, hoewel we altijd een kaart en kompas bij ons hebben als backup, een GPS blijft immers afhankelijk van batterijen.

Met de juiste voorbereiding kan een GPS zorgen voor een hoop gemak en ook veiligheid, zeker in slecht weer waar kaarten kunnen wegwaaien en peilen door slecht zicht onmogelijk wordt.

Thuis plannen we onze routes gedetailleerd in met behulp van route boeken, internet en uiteraard goede wandelkaarten. Voor Schotland gebruiken we 1:50.000 kaarten van Ordnance Survey, die we digitaal hebben aangeschaft via Anquet Maps. Het voordeel van het gebruik van Anquet Maps is dat je al direct een GPS track kunt intekenen op de computer. Deze track zetten we in de GPS over, zodat we tijdens het wandelen in Schotland altijd de juiste route in de GPS kunnen aflezen, weer of geen weer. Daarnaast biedt Anquet de mogelijkheid om precies de kaarten die je nodig hebt uit te printen.

Naast de normale geplande route zoeken we vantevoren ook altijd naar uitwegen en vluchtroutes. Mocht er een onverwachte situatie zijn als we in de bergen zitten, dan is het goed om te weten via welke routes je snel in een veiliger gebied komt en hoe je weer de draad van de route kunt oppakken. Deze vluchtroutes zetten we eveneens van tevoren in de GPS, zodat we ook onder slechte omstandigheden weten hoe we terug in veiligheid komen.